Veelgestelde vragen

Wat is uniek aan vrijeschoolonderwijs?

De vrije school:
–  Bereidt kinderen voor op de maatschappij van de toekomst
–  Zoekt de uitdaging in de realiteit zoals die is
–  Biedt onderwijs in leeftijdsfasen
–  Volgt de seizoenen en het ritme van de natuur
–  Biedt Euritmie aan als vak dat alle vakken ondersteunt
–  Ziet ieder leren als een creatief proces
–  Werkt met Vrijeschool leerkrachten, die zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie
–  Ontwikkelt de natuurlijke ontvankelijkheid van het kind
–  Creëert een vertrouwensbasis.

Meer informatie over het vrijeschoolonderwijs is ook te vinden op http://www.kiezenvoordevrijeschool.nl

Wat is de identiteit van VVOT?

VVOT wil het juiste onderwijs bieden, passend bij de ontwikkelingsfase van het kind, met aandacht voor elk individu gebaseerd op de antroposofie en op een realistische eigentijdse manier vormgegeven. Dat betekent dat we in lesaanbod en -vormen hoofd, hart en handen aanspreken, gericht op een zo breed mogelijke ontwikkeling van menselijke vermogens zodat iedereen zich kan ontplooien op de manier die zij/hij zelf verkiest.

Wij streven naar kwalitatief hoogwaardig onderwijs, dat ondersteunend is aan de ontwikkeling van de gehele mens, welke voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Krijgt de school een eigen gebouw?

Bij voorkeur willen we een eigen gebouw, met een eigen identiteit. Als dat niet mogelijk is, en we worden ondergebracht bij een bestaande school, dan streven we naar een eigen ingang en profilering van het Vrije School onderwijs.

Welke niveaus en klassen biedt VVOT?

De droom is een gehele middelbare vrije school te vestigen. Omdat er in Tilburg niet genoeg leerlingen uit de hogere klassen zijn, is het realistisch om kleinschalig te beginnen.  De bedoeling is om met klas 1 te beginnen en dan elk jaar verder uit te bouwen. In eerste instantie willen wij 2 jaar VMBO T (theoretisch, in een later stadium eventueel ook een VMBO kader) en 3 jaar HAVO/VWO kunnen bieden met gegarandeerde doorstroom binnen de school waar we eventueel onderdeel van uit gaan maken, en naar Novalis in  Eindhoven en mogelijk ook Michael in Breda.

Wordt er ook Grieks en Latijn gegeven?

De onderwijsgroep van VVOT onderzoekt momenteel of er ook Grieks en Latijn zal worden gegeven.

Hoe trekt VVOT de juiste docenten?

We gaan ervoor te werken met kwalitatief goede en ervaren middelbare vrijeschool docenten. Een aantal is al betrokken bij het initiatief en we hebben goede contacten met Novalis (voortgezet vrijeschool in Eindhoven) over hoe we dat goed kunnen regelen. Verder willen we een ervaren schoolleider die reguliere docenten van de gastschool kan opleiden en coachen.

Hoe kan ik meedoen/bijdragen aan het initiatief VVOT?

– Om een plek in te kunnen nemen in het Tilburgse onderwijslandschap kan VVOT alle steun gebruiken! Wil jij dat je kind in de toekomst naar een middelbare Vrijeschool in Tilburg kan? Laat het ons weten via het vooraanmeldingsformulier . Dit verplicht je verder tot niets; we gebruiken die gegevens puur om de onderwijsbehoefte in kaart te brengen.

– VVOT bestaat momenteel uit verschillende groepen: bestuur, onderwijs, operationeel en ambassadeurs. Nog steeds zijn er mensen nodig die mee willen denken en werken: vele handen maken licht werk! Interesse?

– Er zijn ook extra financiële middelen nodig om het werk te kunnen doen. Iedere bijdrage is van harte welkom!

– Spread the word! Je kunt heel makkelijk helpen door ons initiatief bekend te maken via je eigen netwerk.

Meer informatie over de Vrije School? Kijk op www.kiezenvoordevrijeschool.nl.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close